Hvad er en fibersprængning

En fibersprængning rammer typisk, når man får en forstrækning i baglåret. Smerten vil komme med det samme, og du vil ikke være i tvivl. Det vil oftest være så kraftig en smerte, at du er nødt til at stoppe den aktivitet, du var i gang med.

Fibersprængninger rammer primært sportsfolk, som gør brug af eksplosive bevægelser. Det kunne for eksempel være hos atletikudøvere eller håndboldspillere. Men vi ser altså også ’normale’ mennesker blive ramt, da de typisk har lavet for ringe opvarmning, som medfører en forhøjet risiko. Når låret er koldt, vil det ikke kunne holde til de eksplosive bevægelser, hvilket udløser forstrækningen.

 

Sådan behandles en fibersprængning

Hvis uheldet er ude, er der nogle bestemte ting, du oftest skal gøre i perioden efter skaden. Det er vigtigt, at låret bliver holdt i ro. Derudover skal det nedkøles, da dette har en lindrende effekt. Så er det en god ide at løfte/hæve låret for at øge blodcirkulationen. Derudover kan du få lagt en støttende bandage, så det ikke er så slemt at gå på.

Det måske allervigtigst er, at du ikke begynder for hurtigt igen, hvis du først har fået en. Hvis du ikke giver det nok tid, vil risikoen for at det går op igen være højere – du skal altså huske at være tålmodig, selvom det kan være svært. Vi er godt klar over, at du gerne vil i gang igen hurtigst muligt, men det er ikke den rigtige løsning på længere sigt.

 

Sådan undgår du en fibersprængning

Det vigtigste, du kan gøre for at undgå at få en fibersprængning, er at varme godt op. Derudover skal du huske at strække ud, når du er færdig din motion. Og igen er vi nødt til at nævne tålmodigheden. Du må ikke komme i gang for hurtigt.

Hvis du er i tvivl om noget, står vi naturligvis klar til at hjælpe dig i Gladsaxe og omegn. Vi vurderer, om skaden har brug for behandling på briks, som kan blive kombineret med genoptræning. Vi kan lægge den støttende bandage og vejlede dig i forhold til genoptræningsperioden.

Har du spørgsmål?

Kontakt os på [email protected]  +45 20 30 68 09