Ondt i ryggen

Ondt i ryggen kan være en kæmpe plage i hverdagen – uanset om smerten er kronisk eller periodisk. Smerten kan hæmme dig i alle slags hverdagsaktiviteter som for eksempel, når du skal arbejde, handle ind, lege med børnene og meget mere.

Det kan være superfrustrerende at føle sig hæmmet, selvom det i langt de fleste tilfælde er ufarligt. Desværre er der mange i Danmark, der oplever at have ondt i ryggen. Hvis du først har haft det en gang, er der stor sandsynlighed for, at det kommer igen, hvis du ikke gør noget ved det.

 

Forskellige grunde til ondt i ryggen

Der kan være mange forskellige grunde til, at du får ondt i ryggen. Selve det at ’have ondt i ryggen’ kan også have mange forskellige betydninger, da det kan skyldes forskellige diagnoser. Det kan for eksempel skyldes myoser, hold i ryggendiskusprolaps, mm.

Vi ved dog at i 80-90% tilfælde, skyldes rygsmerter hold i ryggen, så det er faktisk muligt at sige lidt om de generelle årsager til smerterne. Hold i ryggen kommer, hvis nogle af rygsøjlens små led har sat sig fast, eller hvis man går med en overbelastet muskulatur. Dette kan ske ved mange forskellige tilfælde:

  • Graviditet
  • Dårlige arbejdsstillinger
  • Svag muskulatur
  • Hvis du er for inaktiv

 

Hvad gør man mod ondt i ryggen?

Der er nogle ting, du selv kan gøre for at modarbejder rygsmerterne. Du skal forsøge at holde dig til dit ´normale’ aktivitetsniveau, selvom det kan være svært. Derudover skal du forsøge at ligge mindst muligt ned – selvom det til tider vil være nødvendigt grundet de voldsomme smerter.

Til sidst kan du forsøge at have et positivt mindset. Vi ved godt, at det kan være frustrerende, men det hjælper ikke, at du kravler ned i et sort hul, hvor tilstanden bliver forværret. Hvis du har svært ved at overholde disse ting, eller det ikke er nok, er du altid velkommen til at kontakte os. Så kan vi identificeret årsagen sammen – og efterfølgende kan vi give dig den rette behandling.

Behandling af ondt i ryggen

Hvis du kommer i behandling hos os i Gladsaxe, vil vi i langt de fleste tilfælde give dig nogle øvelser til din ryg. Vi vurderer, om skaden har brug for behandling på briks, som kan blive kombineret med genoptræning.

Øvelserne kan variere alt efter, om du har ond i øverste del af ryggen eller ondt i lænden. Typisk vil øvelserne være normale rygløft, mavebøjninger, diagonalløft og skrå mavebøjninger. Som vi skrev længere oppe, kommer smerterne igen, hvis du ikke gør noget ved det. I 9 ud af 10 tilfælde hjælper det, hvis du får lavet dine øvelser regelmæssigt, da det handler om at få styrket muskulaturen.

Derfor kan du lave øvelserne hos os. Vi har et topmorderne træningscenter med professionelle maskiner, gode træningssale og varmtvandsbassin. Der er både mulighed for at genoptræne på hold, hvis du har brug for motivation fra andre – du kan dog også gøre det helt selv, hvis du mere er til det.

Har du spørgsmål?

Kontakt os på [email protected]  +45 20 30 68 09