Åndedrætstræning - træning med fokus på din vejrtrækning

Målrettet træning med dit åndedræt vil have en positiv effekt på humøret, styrke din sundhed, samt samarbejdet mellem din krop og dit sind.

Åndedrætstræning - træning med fokus på din vejrtrækning

Åndedrætstræning er for alle, der ønsker at blive guidet til en dyb og kontrolleret vejrtrækning og dermed opnå mere energi, ro og bedre restitution. Det kan fx være til dig, der har smerter, forhøjet stressniveau, utilpashed i kroppen, coronasenfølger, stivhed i brystkassen, søvnproblemer, hovedpine eller migræne.

På holdet med åndedrætstræning instrueres du i hvad en hensigtsmæssig vejrtrækning er, hvordan den udføres, samt hvor meget vejrtrækningen betyder for resten af kroppens velbefindende både fysisk og psykisk. Du vil lære at arbejde med det langsomme, rolige og dybe åndedræt og vil i løbet af timen blive vejledt i øvelser, der vil hjælpe dig med at skabe den bevægelse i vævet, der smidiggør vævet omkring mellemgulvet og brystkassen, for at opnå en dyb og kontrolleret vejrtrækning.
Foruden påvirkning af nervesystemet og sindet vil åndedrætsøvelserne også påvirke lungefunktionen og holdet henvender sig derfor både til folk med psykiske og fysiske udfordringer.

Ved dit første møde med fysioterapeuten, Oliver, vil han blive klogere på dine udfordringer, ønsker og formål med deltagelsen på holdet. På den måde kan Oliver bedre tilrettelægge øvelserne og tilpasse øvelserne uanset niveauet. Efterfølgende vil det være muligt at deltage på holdet 1-2 x ugentligt og vi anbefaler desuden, at du prøver at udføre nogle af øvelserne hjemme, så du hurtigst muligt mærker virkningen på egen krop.

Nedenfor kan du få en forståelse for hvad åndedrætstræningen specifikt har fokus på og hvordan det hjælper dig:

 • En god optimal kropsholdning. Kropsholdningen påvirker åndedrættet. En dårlig/ikke optimal kropsholdning kan føre til et overfladisk og ikke optimalt åndedræt.
 • Siddende stilling i bilen, i sofaen og på kontorstolen fører ofte til at man falder sammen, hvilket gør det svært at få et optimalt åndedræt
 • Bevægeligheden mellem ryghvirvlerne, brystbenene og ribbenene. Ufleksible og stive led og muskler kan begrænse muligheden for et optimalt åndedræt.
 • Det dybe, langsomme og rolige åndedræt hvor fokus er på næste åndedrættet. Dette påvirker det parasympatiske nervesystem, som netop er det nervesystem, der er fokus på til åndedrætsholdet.

Her ses en række punkter som beskriver, hvad netop det parasympatiske nervesystem gør:

 • Udskillelsen af stresshormonerne, adrenalin og kortisol sættes i bero
 • Øget aktivitet af de beroligende alfabølger i hjernen
 • Pulsen falder
 • Blodtrykket falder
 • Åndedrætsfrekvensen falder
 • Øget blodgennemstrømningen i mave/tarm kanalen
  – Fordøjelsen fremmes
  – Blodtilførslen til organerne øges
  – Kroppens muskler slapper bedre af
 • Leveren producere mindre sukker

 

Fordele ved at træne al dette på et af vores hold med åndedrætstræning 

Åndedrættet er for mange mennesker et overset redskab i vores hverdag og noget vi sjældent prioriterer at træne. Mange af os har svært ved at trække vejret dybt, men er ikke selv klar over det. Nogle har muligvis prøvet at lave et par øvelser de har hørt eller set andre gøre, men har ikke forstået formålet og/eller mærket effekten.

Fordelen ved at træne med på dette hold er, at du får et kendskab og en forståelse for den bagvedliggende teori samtidig med du lærer at udføre øvelserne korrekt. Desuden er det altid sjovere at træne med andre. Det kan være rart at deltage på et hold hvor andre forstår den situation man er i, hvor andre måske har samme komplikationer eller udfordringer og i sammen kan udveksle erfaringer om øvelserne m.m.

Hvis du alligevel har brug for et individuelt og personligt forløb, hvor fokus kun er på dig, anbefaler vi et forløb hos fysioterapeut Oliver Roager.