Hvad er en diskusprolaps?

Diskusprolaps kan ramme folk i alle aldre. Det sker dog typisk for folk i alderen 30-50. I nogle tilfælde skal der en operation til, mens at træning og medicinering kan klare det i andre.

Grunden til at det typisk rammer folk, som er lidt oppe i alderen skyldes, at der sker en aldersforandring i ryggens hvirvler og de bruskskiver – også kaldet discus, der sidder mellem hvirvlerne. Forandringen i denne struktur kan medføre irritation af nerven og i værste fald medføre en diskusprolaps.

 

Forskellige former for diskusprolaps

Der findes som flere former for diskusprolaps. De kommer dog hyppigst i nakken og i lænden.

Ved diskusprolaps i nakken er symptomerne:

  • Smerter i nakken
  • Nedsat følelse og kraft i armen
  • Kan give smerte og snurrende følelse i skulder og arm

Ved diskusprolaps i lænden vil symptomerne oftest være:

  • Smerter i lænden
  • Smerter og snurrende følelse i ben, fod og/eller tær
  • Nedsat følelse og kraft i ben, fod og/eller tær´

Det er altså de samme symptomer – ’bare’ to forskellige steder i kroppen. Uanset stedet kan det være ubehageligt, og det er derfor vigtigt, at du får gjort noget ved det. Du skal være særligt opmærksom, hvis du oplever tydelig nedsat kraft, gangvanskeligheder og påvirkning af afføring og seksuel funktion. Er dette tilfældet, skal du søge hjælp hurtigst muligt.

Grunden til at smerterne henholdsvis bevæger sig ud i arme og ben skyldes, at nerverne fra ryghvirvlen forsætter ud i disse kropsdele – det er altså derfor, at du ikke kun mærker det i nakken eller lænden.

 

Sådan behandles en diskusprolaps

Som tidligere nævnt, findes der flere former for behandling. Enten en operation eller medicinering og genoptræning. Hvis det skal ordnes gennem operation, bliver det gjort ved et minimalt indgreb – den udføres nemlig mikrokirurgisk. Det betyder altså, at du hurtigt kan komme på benene igen.

Hvis du først har fået stillet diagnosen, men ikke skal opereres, står vi til rådighed i Gladsaxe og omegn. Vi vurderer, om skaden har brug for behandling på briks, som kan blive kombineret med genoptræning. Vi kan nemlig hjælpe dig med din genoptræning, hvis du har brug for det.

Vi har tidligere hjulpet både sportsudøvere og ’normale’ mennesker med genoptræning i forbindelse med diskusprolapser, så vi ved, hvordan de skal håndteres. Både i forhold til den rette mængde af træning og i forhold til de rette øvelser. Til genoptræningen har vi et topmorderne træningscenter med professionelle maskiner, gode træningssale og varmtvandsbassin. Du kan både genoptræne på hold eller individuelt.

Har du spørgsmål?

Kontakt os på [email protected]  +45 20 30 68 09